loader image

Aloe Vera Croatia – nezavisni distributer Forever Living Productsa

Detoks Mozga
Kada je riječ o čišćenju organizma, obično mislimo na jetru i debelo crijevo, no rijetko kada govorimo o mozgu, koji je isto tako izložen toksinima i teškim metalima. Vaš mozak svaki dan naporno radi. Osim što obrađuje informacije koje dobiva od osjetila, uz to regulira emocije, upravlja procesima prisjećanja i pamćenja te koordinacijom pokreta.

 

Da bi njegov zadatak bio još teži, nadzire i kontrolira i ostale procese u organizmu.
Baš kao i sve stanice u našem organizmu, i one moždane stvaraju nusprodukte koje treba eliminirati.

 

Također, mozak je izložen toksinima iz okoliša i teškim metalima, poput aluminija, žive, olova, kadmija i bakra, koji se u mozgu mogu nakupljati i s vremenom dovesti do teških oboljenja.

 

Na mozak negativno utječu i određene štetne navike, nezdravi odnosi i negativne misli.

 

I dok se ostatak tijela čisti od toksina zahvaljujući radu limfnog sustava, mozak ima vlastiti sustav pročišćavanja – glimfatski sustav.
No taj je sustav često preopterečen i treba mu dodatni poticaj u obliku temeljitih promjena životnih navika. 

Glimfatski sustav – čistač vašeg mozga

 

Godine 2012. znanstvenici sa Sveučilišta u Rochesteru otkrili su da u ljudskom organizmu, osim limfnog, postoji još jedan sustav zadužen za detoks, a to je glimfatski sustav. Njega sačinjavaju krvne žile u mozgu koje stvaraju cerebrospinalnu tekućinu. Osim što odvodi otpadne tvari iz mozga i cijelog središnjeg živčanog sustava, ta tekućina ujedno i opskrbljuje mozak nutrijentima.

 

Glimfatski sustav čisti mozak tako što iz njega skuplja otpadne tvari, štetne proteine, poput beta-amiloida, koji mogu pridonijeti nastanku Alzheimerove bolesti, toksine i metabolite.

 

Taj je sustav najaktivniji noću, dok spavate.

 

Ako je njegov rad ometen, primjerice, kroničnom nesanicom ili nagomilanim toksinima, kratkoročne posljedice mogu biti slabo pamćenje, mentalna izmaglica, umor i bezvoljnost.
Dugoročno se povećava rizik od mentalnih i neurodegenerativnih oboljenja, poput demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.🙏
Kako mozgu priuštiti detoks?

 

Imate li i Vi sami simptome poput stalnog umora, moždane izmaglice, slabog pamćenja, tjeskobe ili depresije, vašem je mozgu, odnosno glimfatskom sustavu, hitno potreban detoks.

 

Da bi vaš mozak vratio optimalno zdravlje i funkcije, trebali biste uvesti trajne zdrave navike, osobito vezano uz san, prehranu i kretanje.

 

Evo kako dodatno pokrenuti detoks mozga:

 

1. Priuštite si dovoljno sati sna!
Patite li od nesanice, vaš se mozak ne može adekvatno očistiti od toksina.
Najbolje što možete učiniti jest da idete na vrijeme spavati i da odspavate barem 7 ili 8 sati.
Za detoks je najvažniji duboki san, odnosno ne-REM faza sna (bez snova).
Dok spavate, cerebrospinalna tekućina ulazi u vaš mozak, a zatim uklanja iz njega otpadne tvari i toksine.
Moždane stanice se pritom smanje, a prostor između njih se poveća za 60 posto te tada se odvija proces uklanjanja opasnih nakupina beta-amiloida i drugih toksina.
Studije su pokazale da glimfatski sustav najbolje funkcionira u jednom položaju – dok spavamo na boku.
Nesanica pridonosi nakupljanju beta-amiloida i toksina te uvelike povećava rizik od neurodegenerativnih i drugih mentalnih oboljenja.

 

2. Budite tjelesno aktivni na svježem zraku!
Odličan poticaj radu glimfatskog sustava možete dati i svakodnevnim kretanjem na svježem zraku te redovitom tjelovježbom.
To također poboljšava plastičnost mozga, što utječe na sposobnosti pamćenja i učenja.
Boravite u prirodi, u zelenom okruženju, to jako povoljno utječe na zdravlje mozga.
Također, kretanje i vježbanje poboljšati će i kvalitetu vašeg sna, a smanjit će se i razine stresa koji se negativno odražava na rad mozga.

 

3. Prakticirajte jogijsko duboko disanje!
Odličan poticaj radu glimfatskog sustava možete dati i svakodnevnim kretanjem na svježem zraku te redovitom tjelovježbom.
To također poboljšava plastičnost mozga, što utječe na sposobnosti pamćenja i učenja.
Boravite u prirodi, u zelenom okruženju, to jako povoljno utječe na zdravlje mozga.
Također, kretanje i vježbanje poboljšati će i kvalitetu vašeg sna, a smanjit će se i razine stresa koji se negativno odražava na rad mozga.

 

4. Konzumirajte protuupalnu hranu!
Zdravlje probavnog sustava u izravnoj je vezi s našim mentalnim zdravljem. Hrana koja u crijevima stvara upale negativno utječe i na mozak.
Hrana poput pržene i prerađene stvara toksine koji mogu rezultirati depresijom i tjeskobom.
Za optimalan rad i zdravlje mozga, konzumirajte organsku ili domaću hranu koja nije zasićena pesticidima i drugim toksinima.
Birajte protuupalne namirnice bogate biljnim proteinima, antioksidantima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama.
Također, za detoks mozga jedite hranu bogatu vitaminom C, bakrom i manganom (bobičasto voće, citrusi, spirulina, zeleno lisnato povrće, gljive)

 

Jelovnik obogatite:
  • kruciferolima i tamnozelenim lisnatim povrćem
  • mahunarkama
  • korjenastim povrćem, poput mrkve i cikle
  • protuupalnim začinima: kurkuma, đumbir, cimet, ružmarin, češnjak
  • probioticima: kefir, kiseli kupus, domaći jogurt,
  • zdravim masnoćama: sjemenke, orašasto voće, ulje avokada, kokosovo ulje

 

5. Povremeno postite!
Za zdravlje mozga i cijelog organizma jako je važno da uvedete i povremeni post. To znači da u određene dane nećete jesti uopće ili ćete preskočiti jedan obrok (najbolje večeru).
Post vrlo povoljno utječe na mozak tako što smanjuje upale i oksidativni stres. Usto, djeluje i na određene štetne proteine koji su uključeni u preuranjeno starenje mozga. Želite li svom mozgu dati dodatni poticaj, s vremena na vrijeme možete uzimati i suplemente poput resveratrola, acetil L-karnitina, ginko bilobe, aloe vere, kreatina…


Čišćenjem mozga od toksina, i vaše će tijelo živnuti.
Primijetit ćete da odjednom imate više energije, da ste snažniji i bolje raspoloženi.